Stichting De helpende Hand 0546
 
Alles in de mand voor de helpende hand

zondag 1 april 2018 BRON Vrouw.nl


De meesten vieren Pasen met een uitgebreid paasontbijt. Elfriede Vreeling (51) viert het paasfeest net even iets anders; samen met onder andere haar man en dochter verrast ze zieke kinderen.

Na zelf lang in armoede te hebben geleefd begonnen Elfriede en haar man De Helpende Hand 0546. Hiermee zetten zij zich in voor armoede in Almelo en omstreken.

 

ARMOEDE 

"Na het zien van een documentaire over armoede onder kinderen kreeg ik het gevoel dat ik iets moest doen. Ik weet hoe het is om in armoede te leven. Wij leefden in armoede omdat mijn man en ik beiden niet konden werken; ik vanwege een herseninfarct, mijn man vanwege artrose. Desondanks werkt hij weer ook al is dat hem afgeraden."

Vijf jaar geleden begon ze met het samenstellen van voedings- en verjaardagspakketten en sinterklaasfeesten voor mensen die in armoede leven. Sinds vier jaar bezorgt Elfriede, samen met een team vrijwilligers, kinderen die in een vervelende situatie zitten met een paaspakket.GOURMETSCHOTEL

"Ieder jaar hebben we een andere bestemming. Vorig jaar gingen we naar kinderen in het ziekenhuis en het jaar daarvoor verrasten we kinderen waarvan de ouders geen geld hebben voor lekkers met Pasen."

Ook zet Elfriede zich met Pasen in voor volwassenen. "Ik verloot dit jaar een gourmetschotel en we zijn ook weleens naar het bejaardenhuis geweest om bakjes met paassnoepgoed langs te brengen." 

 

MANDJES

Dit jaar hebben ze mandjes gemaakt. "Voor kinderen met psychische klachten die wonen in een instelling en voor de plaatselijke manege waar gehandicapte kinderen zitten. Dit weekend breng ik zo'n 78 mandjes weg."

Elfriede haalt veel voldoening uit haar werk. "Iedere keer krijg ik weer kippenvel. De kinderen die we verrassen met Pasen zijn altijd zo verrast en dankbaar. Het is een lichtpuntje voor hen. Ook hun ouders doet het veel om hun kind dat in het ziekenhuis ligt zo blij te zien." 

 

WARRIG KAPSEL

Soms maakt Elfriede ook heftige dingen mee. "Ik leef heel erg mee als zo’n jonge meid van 9 jaar botkanker heeft. Ik heb ook weleens gehad dat tijdens het sinterklaasfeest dat wij organiseerden een jongetje mij bedankte.

Hij had nog nooit zoiets meegemaakt. Stond hij daar met zijn te grote broek hoog opgetrokken en warrige kapsel. Elke keer als ik de glimlach van die kinderen zie dan weet ik waarvoor ik het doe."

 

 
ALMELO - Burgemeester Gerritsen van Almelo houdt een lekenpreek bij protestantse gemeente NOACH Editie: AM Foto: Lenneke Lingmont LL20181007 © Lenneke Lingmon

Burgemeester op kansel: 'geschrokken van armoede in Almelo'

ALMELO - Burgemeester Arjen Gerritsen is geschrokken van de armoede in Almelo. "Het was erger dan ik dacht." Dat zei de geboren Enternaar, sinds twee jaar burgemeester van Almelo, tijdens zijn preek in de Noach-kerk.

Die uitspraak van Gerritsen maakte deel uit van de ‘Preek van de Leek’: een initiatief vanuit de protestantse kerk om verbindingen te leggen met de burgerlijke gemeenschap. 

Applaus

Gerritsen was zondag de eerste preker die op de kansel mocht plaatsnemen.  De burgemeester sprak rake woorden over het thema ‘armoede’. Het leverde hem zelfs een applaus op. „Een applaus die een dominee niet snel krijgt”, sprak predikant Dick van Bart in de volle kerk.  Als zoon uit een protestants-christelijk nest wist hij de bruggen vanuit de bijbel naar de Almelose werkelijkheid rondom armoede soeverein te slaan.  

Wonderen

Daarbij legde hij vooral verbindingen met een verhaal uit het Nieuwe Testament en een van de wonderen van Jezus: het mirakel van de vijf broden en twee vissen. Die werden, na een gebed van Jezus, op wonderbaarlijke wijze vermenigvuldigd om 5000 mannen, vrouwen en kinderen niet meegerekend, te voeden.  Vermenigvuldigen door te delen, was de rode lijn in de preek van Gerritsen. 

Welvaart

De burgemeester doelde daarmee op tal van initiatieven, vanuit stichtingen en burgers, die voedsel en kleding delen met hen die geen geld hebben om eten te kopen. „Zoals de voedselbank, waar 600 mensen wekelijks komen”, sprak Gerritsen. De burgemeester sloot af met passende woorden: „Door het delen van welvaart, groeit welvaart.”